Din karriär

När du vill ta nästa steg i din ingenjörskarriär

Det här behöver du som ingenjör tänka på i jobbsökandet

Det här behöver du som ingenjör tänka på i jobbsökandet

Under sommaren är det många som tar tillfället i akt att fundera över livets stora frågor, däribland karriären. Kanske lite extra mycket i tider som dessa, där arbetsmarknaden står i ett läge med många branscher och företag som har det tufft. Är du sugen på en förändring i arbetslivet, taggad på nya utmaningar eller helt enkelt i behov av ett nytt jobb? Då finns det ett par saker du som ingenjör behöver tänka på, menar Monica Willeborg som är rekryteringsspecialist på Randstad inom området Engineering. 

Ett teknikskifte på frammarsch – håll dig uppdaterad och förmedla det

Inom ingenjörsfältet pratas det just nu mycket om ett teknikskifte. Många företag har under den senaste tiden behövt varsla många medarbetare, dels på grund av den rådande ekonomiska situationen till följd av Covid-19, men också för att de ser över sitt humankapital vad gäller utdaterad kunskap som blir inaktuell för den nya tekniken. 

Du som ingenjör behöver därför se till att hålla dina kunskaper uppdaterade och i ständig utveckling. Du behöver själv vara mottaglig för ny teknik och på egen hand hålla dig ajour, och du behöver också kunna förmedla detta på ett bra sätt när du söker jobb genom att spetsa ditt CV, din presentation och din LinkedIn-profil. Har du som exempel arbetat i 15 år som konstruktör räcker det inte att enbart skriva det. Beskriv också vad du gjort inom rollen och hur du använt dina kunskaper. Här handlar det alltså mycket om hur du paketerar och förmedlar kompetenserna du besitter samt hur de matchar in mot kommande teknik. 

Sökoptimering blir avgörande

Ett allt viktigare verktyg inom rekrytering är automatisering och sökordsoptimering, något som många företag använder sig av redan idag och som förväntas bli allt vanligare. Det innebär helt enkelt att jobbannonserna skrivs med tydliga nyckelord – nyckelord som i sin tur måste finnas med i ditt CV för att det ska bli optimerat mot det aktuella jobbet. Där sker första gallringen till förmån för att rekryterare ska kunna lägga ännu mer av sin tid på det faktiska mötet med dig som kandidat.

I samband med att sökoptimering får en större betydelse inom rekrytering och att det i högre utsträckning kommer att vara en dator som läser CV:n ställs också andra krav på dig som kandidat. Det blir väldigt viktigt att du har läst annonsen noga och är medveten om vilka bitar i ditt eget CV som du bör spetsa för att gå vidare i processen. Detta gäller även din LinkedIn, ord som används mycket inom ditt tjänsteområde ska du se till att själv använda i din profil för att bli sökbar för tjänster inom området.

Rekryterarens tips

  1. Håll dig uppdaterad, påläst och aktuell. Gå med i grupper på LinkedIn och i andra professionella nätverk som handlar om ditt yrkesområde eller ämnen du är intresserad av. Du kan också följa företag du är intresserad av, dels för att hålla dig uppdaterad om deras verksamhet men också för att direkt bli informerad när de lägger ut något nytt. Ta också alltid chansen att utvecklas i din nuvarande yrkesroll. Finns det någon kurs du kan få gå, eller kan du kanske praktisera en dag eller två hos en kollega inom ett annat område för att bredda din kunskap? 
  2. Optimera ditt CV och din LinkedIn-profil. Läs jobbannonsen noga och markera ut de faktiska kompetenserna som efterfrågas. Se därefter till att lyfta dessa ord i ditt eget CV för att optimera dina chanser att gå vidare i en screening. Detsamma gäller LinkedIn, använd ord i din profil som du vet används mycket inom det tjänsteområde eller de roller du är intresserad av.
  3. Underbygg dina kompetenser. Rekryteraren vill få en förståelse för vilka kompetenser du har och vad du kan. Därför är det viktigt att du inte enbart listar vilka roller du haft eller vilka system du kan, du behöver också beskriva vad du faktiskt gjort i rollen och hur du arbetat i ett system. Här handlar det alltså om hur du paketerar dina kunskaper och du har mycket att vinna på att beskriva resultaten du uppnått eller vilka ansvarsområden du haft i din roll.
  4. Korrekturläs! Ett tips som tål att upprepas är att alltid korrekturläsa både ditt CV och personliga brev innan du skickar iväg din ansökan. Be gärna en närstående om hjälp för att få ett par andra ögon på ansökningshandlingarna.

Har du några frågor eller funderingar kring din karriär som ingenjör är du varmt välkommen att kontakta Monica på monica.willeborg@randstad.se

Se alla Randstads lediga tjänster inom teknik på https://www.randstad.se/arbetssokande/yrkesomraden/teknik/

Sponsrat innehåll framtaget av Randstad